The best thing about memories is making them

Gastblogger Iris over het mooie Zweden

Hej hej, ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Iris en ik ben een vriendin/studiegenootje van Jaimy. Onze lieve Jaim had mij gevraagd om een stukje over Zweden te schrijven omdat 1. Zweden gewoon een hartstikke mooi land is en 2. Ik voor mijn studie momenteel in Zweden studeer. Als eerste zal ik wat vertellen over Zweden in het algemeen. Zweden telt 9 miljoen inwoners en is 1600 km lang (ja, gek hè zo groot land en zo weinig mensen). De hoofdstad is natuurlijk Stockholm, maar Gotenburg, Malmö en Uppsala behoren tevens tot de grote steden van het land. Zelf studeer in een klein stadje genaamd Gävle (NL: Jefle) wat boven Uppsala ligt. De stad ligt aan de kust en het is een bosrijke omgeving. Het heeft een winkelcentrum, ziekenhuis en een eigen treinstation.

Als je overweegt om op vakantie te gaan naar Zweden dan moet je als eerst een auto huren. Je kan ook met de trein, maar ik waarschuw de treinen zijn DUUR!! Zo betaal je voor een enkeltje van Stockholm naar Malmö 30 a 50 euro*1. Onthoud ook dat Zweden een groot land is, dus dat je aardig wat uren in de trein of auto doorbrengt.  Maar het is zeker de moeite waard, zoals ik al eerder zei, is Zweden een prachtig land met heel veel natuur. Tip: Als je overweegt om door Scandinavië te reizen met de trein dan kun je beter via Interrail reizen. Via deze organisatie kun je voor een goedkopere prijs jouw reis plannen door Europa (link: www.interrail.eu/nl).

Mocht er iets mis zijn dan hoef je niet bang te zijn met de taalbarrière de meeste Zweden kunnen perfect Engels, dus mocht je de weg kwijtraken dan helpen ze je zo weer op het juiste pad. Zweden zullen ook alles doen om je te helpen. Het zijn gewoon hartstikke lieve mensen. Onderaan de pagina zijn er wat weetjes over de Zweden, zodat je weet hoe je je tegenover hen moet gedragen.

Mijn meest bijzondere ervaring is toch wel de trip naar Lapland. Met de reisorganisatie Scanbalt Experience. Daar zijn we naar de stad Kiruna geweest, hebben we een husky- en sneeuwmobieltour gedaan, een rondleiding door het Ice Hotel gekregen, op bezoek geweest bij een Sami familie*2, overnacht in Björkliden, een tripje gemaakt naar de Noorweegse plaats Narvik EN het Noorderlicht gezien!

Al met al was het een onvergetelijke ervaring en ik zou het zo weer doen. Tuurlijk heb ik ook andere plaatsen bezocht. Zo ben ik naar Helsinki, Riga, Uppsala, Stockholm, Söderhamn, Bönan en Gothenburg geweest. Natuurlijk nog meer, maar de namen schieten mij nu niet te binnen.

Mocht je verder nog nieuwsgierig zijn of meer informatie willen hebben. Dan sta ik graag tot je beschikking. Uiteraard heb ik veel meer te vertellen, maar dan kan ik beter een boek schrijven. Voor meer informatie kan je me bereiken via facebook of mail. Jaimy heeft mijn gegevens dus misschien tot dan!

Hejdå!

 

Swedish facts,

De mensen:

De Zweden omschrijven zichzelf verlegen. Ze zullen dus niet snel uit zichzelf een gesprek met een vreemde beginnen, maar als je wat aan ze vraagt dan zijn open om je te helpen. Als je een gesprek voert met een Zweed dan is het niet alleen gebruikelijk om elkaar uit te laten praten, maar dat je ook wacht tot iemand helemaal klaar is met zijn verhaal. Het is dus niet dat ze niet weten wat ze moeten zeggen, maar ze luisteren eerst naar je verhaal en dan reageren ze. 

Fika:

Fika is heilig voor de Zweden. In Nederland kan je het omschrijven als een tussendoortje, maar in Zweden is het gebruikelijk om rond 10:00 en 15:00 15 minuten pauze te nemen en koffie te drinken. Daarbij eten ze ook wat zoets bij. Een typische Zweedse Fika bestaat uit koffie en een kanelbunne (NL Kaneelbroodje)  

Zweeds voor Guppies

Woord Uitspraak Betekenis
Hej hej n.v.t. Hallo, het is formeel zowel als informeel.
Hejdå Hejdoo Tot ziens
Tack Tak Dank je wel
Varsågod Varsoogoed Alsjeblieft
Ursäkta mig Ursekta mij Excuseert u mij, pardon

 

Het uitspreken van letters

Ä = è

Å = oo

O = oe

Ö = eu

E = ee

Y = eu/ü

I = ie

*1. De prijzen kunnen per uur en per dag verschillen, dus om 13:45 kan je kaartje 30 euro kosten en om 15:45 50. Voor meer informatie check www.sj.se op de site kan voor de Engelse versie kiezen.

*2. Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Scandinavië. Ze hebben hun eigen cultuur, tradities en geloof. Vandaag de dag leven in het Noorden van het land. De Sami’s geloven dat elk wezen en levend organisme een ziel heeft en daar gaan ze met respect om. Als zij iets nemen van moedernatuur dan geven zij dat weer op een andere manier terug.

You Might Also Like

Leave a Reply