The best thing about memories is making them

Verliefd op Boedapest

Jó napot! (Goedendag!)

Helaas zit ons avontuur naar Boedapest er alweer op. Dit was echt de meest leuke, mooiste, sfeervolle en gastvrijste bestemming waar ik ben geweest! Met natuurlijk op nummer 2; Berlijn. Wij hebben vele mooie routes door Boedapest en in heerlijke restaurants gegeten. 

Er is super veel te zien in Boedapest! De meest mooie en imposante gebouwen. Boedapest is verdeeld in Boeda en Pest. Beide kanten worden gescheiden door de Donau. En beide kanten zijn zo verschillend van elkaar. In Boeda vind je de meeste grote gebouwen en in Pest de gezellige straatjes met veel restaurants en bars, maar ook veel parken. Maar in beide kanten moet je zeker zijn geweest als je in Boedapest bent. 

Een echte aanrader is om aan de Boeda kant alle gebouwen langs te gaan. Zo kun je de trappen op naar het Boedapaleis. Of je kunt met het ‘liftje’ omhoog. Hier kan alleen wel een flinke rij staan en lopend is het best te doen. En als je eenmaal boven bent heb je een mooi uitzicht over Boeda en Pest. Op de plek van het Boedapaleis hebben sinds de 13e eeuw veel verschillende paleizen gestaan. Het paleis wat je nu ziet is herbouwd en lijkt alleen aan de buitenkant nog op een paleis. 

Daarna kan je terug via de kleine straatjes en dan kom je langs de Matthiaskerk

De Matthiaskerk heeft heel erg leuke gekleurde dakpannen en ook aan de binnenkant van de kerk verbaas je je over alle muren die beschilderd zijn met rare patronen in alle kleuren van de regenboog. Er is geen 1 ‘gewone’ muur te vinden in de kerk. 

Naast de Matthiaskerk vind je ook het Vissersbastion. De torens die hier staan symbool voor de zeven Magyaarse stammen waaruit het huidige Hongarije is ontstaan. Vroeger werd op het plein vis verkocht, vandaar de naam. Ook vanaf hier heb je weer een mooi uitzicht over Boedapest.

Vergeet ook niet om even in het straatje bij de Matthiaskerk en Vissersbastion naar de banketbakkerij te gaan genaamd: Ruszwurm Cukrászda. Super lekkere taartjes kun je daar krijgen! 

Als je dan weer helemaal terug naar beneden loopt en naar de volgende brug rijd kom je bij een heeele grote heuvel waar op het Gellértmonument staat. Het verhaal gaat dat bisschop Gellért hier in de 11e eeuw van de rots is gegooid door Magyaren die niet bekeerd wilden worden tot het christendom. Nadat je bij het Gellértmonument bent geweest kun je nog verder naar boven lopen. Maar hier moet je wel echt heeeeeeel veel trappen voor op en de paden zijn nogal steil. Dus zorg ervoor dat je kuitspieren goed getraind zijn .. Maar als al die trappen hebt gehad en eenmaal boven bent, kun je genieten van het mooiste uitzicht over Boedapest. ‘S avonds schijnt het uitzicht nog mooier te zijn, maar dit raad ik niet aan i.v.m. alle rare paadjes. 

Eigenlijk heb je dan alle hoogtepunten aan de kant van Boeda wel gehad. Tussen Boeda en Pest ligt midden in de Donau ook nog het eilandje Margiteiland. Dit is voor Boedapesters dé plek om de wandelen, fietsen, hardlopen en picknicken. Midden op het eiland is een enorm groot park waar je lekker kunt zitten in de zon. Op dit eiland wordt ook het Sziget Festival gehouden! 

Maar laten we de gezellige kant van Pest niet vergeten, want ook daar is genoeg te beleven! 

Zo kun je natuurlijk het Parlementsgebouw (die al op de vele foto’s hiervoor te zien was) van dichtbij bekijken. Het is een van de grootste gebouwen van Hongarije en de koepel is wel 96 meter hoog! 

 

Een klein stukje verder dan het Parlementsgebouw kun je het schoenenmonument zien. Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Pijlkruisers letterlijk de rivier in zijn geschoten. Ze moesten eerst hun schoenen uittrekken, waarna ze werden neergeschoten en in de Donau vielen. 

Rondom het Parlement gebouw rijden nog ouderwetse trams die erg leuk zijn om een keer mee te reizen!

Je kunt ook de Joodse Synagoge bezoeken (behalve op zaterdag, dan is rustdag voor de joden) De synagoge is in het midden van de 19e eeuw gebouwd en is de grootste van Europa. Aan de binnenkant kun je de mozaïekvloeren en bogen bewonderen. 

Ook de Sint-Stefaansbasiliek is de moeite waard om te bezoeken. Met de lift (of 302 traptreden) kom je boven in de panorama toren. De koepel is net zoals het Parlementsgebouw 96 meter hoog. Maar ook de binnenkant van de Basiliek is een kijkje waard. 

 

Wat erg leuk is om nog even langs te gaan is de bar: Szimpla Kert. Deze bar is gewoon 1 bij elkaar geraapt zooitje. Je raakt niet uitgekeken op het te gekke interieur. Er zijn bijna elke avond live concerten en elke zondagochtend kun je een leuke boerenmarkt vinden in deze bar!

In dezelfde straat vind je een een straatje met foodtrucks, waar je allemaal lekkere Hongaarse specialiteiten kunt eten. 

En om dan je dag af te sluiten moet je echt eens een kijkje gaan nemen in het restaurant The Big Fish. De eigenaar bezit de grootste visgroothandel van Boedapest. Nergens anders vind je zo een ruime keuze uit vis en het concept van het restaurant is ook nog eens super gaaf! Je krijgt bij binnenkomst een tafeltje aangewezen in het restaurant. Hierna kun je aan de bar je vis kiezen uit de grote vitrine vol met verse vis. Je eten en drinken wordt gewoon aan tafel gebracht en tijdens het wachten kun je zien hoe de chefkok je vis klaarmaakt. 

Maar als het zonnetje schijnt raad ik je aan om naar de 360 graden Rooftopbar te gaan. Hier heb je uitzicht over de hele stad terwijl je geniet van heerlijke drankjes en de muziek van de dj. De bar gaat om 4 uur open en om 5 uur is er bij mooi weer al geen tafel meer te verkrijgen, dus ik zou wel vroeg heen gaan. Muziekje erbij, zonnetje en een cocktail. Beter wordt het echt niet!

Dat waren alle tips en highlights van Boedapest dan wel weer. Een echte aanrader al zeg ik het zelf! Geniet lekker van alle mooie uitzichten, alle mooie gebouwen, leuke parkjes en barretjes! Ik heb echt een geweldig weekend gehad in Boedapest. Ik ben verliefd geworden op deze geweldige stad!

Viszontlátásara! (Tot ziens!)

Hebben jullie al gezien dat er nu ook een webshop online is van Travelblog Making Memories? Deze kun je vinden in de menubalk hierboven. Aankomende tijd komen er nog veel meer leuke producten bij, dus houd het in de gaten! 

XX

 

You Might Also Like

Leave a Reply