The best thing about memories is making them

antwerpen

Antwerpen, dichtbij en niet duur!

Antwerpen is de belangrijkste havenstad van België. Daarnaast is Antwerpen onder Nederlandse toeristen ook één van de populairste steden voor een dagje of een weekendje weg. Al jarenlang komen Nederlanders naar deze historische stad aan de Schelde om uit te gaan, te winkelen en o te genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. De grote trekpleister van Antwerpen is de  historische binnenstad. Maar ook wordt Antwerpen als dé winkelstad van de Benelux gekenmerkt. Je kunt het beste alle hotspots lopend bezoeken, want zo ontdek je de stad het beste

Maar Antwerpen is toch wel het leukst in december, want dan worden er allerlei kerstmarkten georganiseerd. 

Winkelen 

In Antwerpen zijn de shoppingwijken in 7 delen te verdelen. Iedere wijk met haar eigen soort winkels en publiek. Winkelstraat de Meir wordt door de meeste mensen als centraal punt gekozen. Maar als je in de Meir gaat winkelen zal je vooral de bekende merken zoals: Kruidvat, H&M, Blokker, Hema en Jack en Jones. 

 

De Wilde Zee
Een populaire shoppingzone is de Wilde Zee, zuidelijk gelegen van de Groenplaats. Hier kun je de beste chocolade lekkernijen halen bij Chocolatier Burie of haal Antwerpse handjes bij bakkerij Goossens. 
Wie van merkkleding houdt moet bij Verso naar binnen aan de Lange Gasthuisstraat 11. Hier vind je kleding en schoenen van grote namen zoals Dolce & Gabbana, DKNY, Ralph Lauren, Valentino, Cavalli en Versace.

Quartier Latin
TTen zuidoosten van de Wilde Zee en ten zuiden van de Meir vind je Quartier Latin. Hier vind je vooral wat exclusievere winkels en kun je terecht voor grote merken zoals Gucci, Armani en Hermes. Deze luxere winkels bevinden zich in de Schuttershofstraat, de zogenaamde  P.C. Hooftstraat van Antwerpen.
 

Dé Modewijk
Antwerpen is een belangrijke modestad en heeft verschillende beroemde ontwerpers voortgebracht zoals Ann Demeulemeester, Dries Van Noten en Dirk Bikkembergs. Hun kleding koop je in de Modewijk net als de creaties van andere topontwerpers zoals Yohji Yamamoto. Voor een goed kapsel moet je binnenlopen bij de Client aan de Nationalestraat 60 waar half bekend Vlaanderen geknipt wordt.

Het Zuid
Het Zuid is geen echte shoppingwijk, maar vooral een mix van uitgaan, cultuur, wonen en shops. Maar je kunt er natuurlijk wel wat winkeltjes vinden. 

 

Uitgaansgelegenheden

Het uitgaansleven van Antwerpen is hip en bruisend. Al jarenlang komen mensen overal vandaan om te gaan stappen in Antwerpen. Naast een groot aantal typische buurtkroegen en bruine cafés kun je je in Antwerpen prima vermaken in populaire clubs zoals Café D’Anvers en Noxx. Filmliefhebbers kunnen bijna niet om megabioscoop Metropolis heen. Dit 24 zalen tellende complex behoort wat betreft beeld en geluid tot de absolute top op het gebied van bioscopen. Voor een hapje en drankje kun je terecht in de horecagelegenheden die direct bij de cinema liggen.

 

Historisch Centrum
Een uitgaansgebied is het historisch centrum waar genoeg bars te vinden zijn op de Grote Markt en de omliggende straten. Populaire kroegen zijn De Engel en De Bengel op de Grote Markt, cocktails drink je bij  cocktailbar Cocktails At Nine op de Lijnwaadmarkt of bij absintbar Appelmans aan het Papenstraatje. Maar ook als je zin hebt om lekker mee te zingen met skihut hits kan je ook hier terecht.

Het Zuid
Een populaire uitgaanszone ligt op 20 minuten lopen van het Historisch Centrum op het Zuid. Aan de Waalsekaai vind je het populaire Café Local waar elke eerste zondag van de maand om 3 uur ’s middags salsa en merengue wordt gedraaid.

 

Eten in Antwerpen

Antwerpen staat bekend om zijn chocolade en vlaamse frieten. Beide kun je eigenlijk op elke hoek van de straat wel vinden. Een echte Antwerpse lekkernij is het Antwerpse handje, dat zowel van chocolade als van koek gemaakt wordt. Als je iets Antwerps mee wilt nemen naar huis is dat een leuk en lekker aandenken. Maar Antwerpen heeft ook veel verschillende restaurants.  Hieronder een overzicht van verschillende restaurants in Antwerpen. De cijfers zijn gebaseerd op veel mensen hun ervaringen. Maar ieder zijn smaak en mening is natuurlijk anders en aangezien er genoeg leuke en goede restaurants in Antwerpen zijn zou ik aanbevelen om lekker zelf te kiezen. 

 

Bezienswaardigheden

Musea
Antwerpen heeft een groot aantal musea, die jaarlijks goed zijn voor miljoenen bezoekers. De grootste trekpleisters zijn het Rubenshuis, het Plantin-Moretus, het etnografisch museum, het Mayer-Van den Berg museum, het Middelheim museum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. 
Tip: Met de Antwerpen City Card kun je binnen 48 uur alle Antwerpse musea en monumentale kerken gratis bezoeken. Tevens krijg je korting op allerlei attracties.

MAS – museum aan de maas
Veel mensen zeggen dat je persé naar het MAS moet zijn geweest. Zelf vond ik er weinig spannends aan, maar dit kan natuurlijk ook zijn omdat ik niet zo erg van musea hou..

Het MAS is in 2011 geopend en heeft een permanente tentoonstelling die overgebracht is uit het voormalige Volkenkundemuseum en het Scheepvaartmuseum. Op de tweede verdieping is er plaats voor een tijdelijke collectie, die twee maal per jaar wisselt. Het uitzicht vanaf het panoramadak over Antwerpen (gratis) is het beste wat je in de stad zult vinden. www.mas.be

 

Centraal Station en de diamantwijk
Het Centraal Station van Antwerpen is zeker een mooi stuk architectuur. De perrons zijn op verschillende verdiepingen geplaatst en er zijn vele winkels en restaurants in het station. Dat ik zelf daar op het station stond moest ik echt even wennen aan al die verdiepingen, maar het zag er super tof uit. De mix van een imposant stenen stationsgebouw met een enorme glazen koepel en nieuwe moderne perrons verdeeld over verschillende niveau’s maken van Antwerpen-Centraal een bezienswaardigheid op zich.
Direct bij en in het station vind je een groot aantal diamantwinkeltjes. Kopers komen van heinde en verre om hier diamanten, goud en sieraden te kopen.  Deze winkels bevinden zich voornamelijk in de Pelikaanstraat.
Wie een glimp op wil vangen van hoe de joden leven in Antwerpen moet aan de oostzijde van het Centraal Station zijn, waar traditioneel geklede joden wonen, werken en naar school gaan. 

Brouwerij de Koninck
Aan de Mechelsesteenweg vind je de brouwerij van hét bier van Antwerpen: De Koninck.
Deze brouwerij is open voor bezoek. Wie dat wil die kan door middel van een brouwerijtour alles te weten komen over deze historische Antwerpse brouwerij. Alle dagen (met uitzondering van maandag) kun je tussen 10 en 16:30 uur kennis maken met de historie van De Koninck en het brouwproces. Na de zelfstandige brouwerij tour kom je terecht in de degustatieruimte waar iedere meerderjarige bezoeker 3 degustatiebiertjes krijgt. Meer info over deze brouwerij tour lees je op www.dekoninck.be/nl/bezoek-ons.

Oude binnenstad
Vrijwel iedere bezoeker die naar Antwerpen komt zal terecht komen in de historische binnenstad, waar je vooral winkels, restaurants en bars aan zult treffen. Een aanrader is om met een gids een wandeltocht door historisch Antwerpen te maken, waarbij je langs bezienswaardigheden zoals het Steen, de Bourla en de Grote Markt komt. De binnenstad van Antwerpen kent veel prachtige plekjes die niet altijd eenvoudig vindbaar zijn. Wie de stad eens van een andere kant wil zien kan een ruienwandeling van drie uur onder de grond maken.

Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal
De kathedraal is een prachtige kerk die uit de veertiende eeuw komt. Het 123 meter hoge bouwwerk is het middelpunt van de oude binnenstad van Antwerpen. Maar ook de binnenkant is een bezoekje waard, want daar worden mooie beelden getoond van de beroemde schilder Peter Paul Rubens.
www.dekathedraal.be

 

 

Belle Epoque wijk
Het gebied tussen treinstation Berchem en de wijk Dageraad wordt door Antwerpenaren de Belle Epoque-wijk genoemd. Dit gebied is de moeite waard om door heen te wandelen of te fietsen, zonder dat er specifiek gebouwen zijn die er uit springen. De hele sfeer die deze wijk oproept is anders dan de rest van Antwerpen en wordt door weinig toeristen ontdekt. Sluit de wandeltocht af met een drankje op de Dageraadplaats.

Vreemdelingenmarkt
De meeste Nederlanders kennen de Vogelenmarkt (ook vaak Vogeltjesmarkt genoemd). Op zaterdag wordt op dezelfde locatie de Vreemdelingenmarkt genoemd, waar het vooral buitenlandse waren zijn die aangeboden worden. Veel kraampjes met heerlijke lekkernijen uit Italië, Frankrijk, Turkije en andere landen. Verder kun je hier ook genieten van champagne met oesters.

De plantentuin 
De plantentuin van Antwerpen,ook wel Den Botaniek genoemd, staat alle seizoenen in bloei. Nergens anders in Antwerpen vind je zoveel kruiden- en plantensoorten bij elkaar. In de tuin zelf vergeet je de drukke stad en kan je genieten van een rustig plekje, terwijl de plantentuin toch midden in het centrum ligt. 

Maak een ommetje tijdens het shoppen en geniet van de volle zon naast de serre met cactussen. Of kom op adem in de schaduw onder één van de bijzondere bomen. In de examenperiodes is Den Botaniek geliefd bij studenten, die met hun lesboeken in het gras neerstrijken. Als je trek krijgt kan je altijd nog lekker gaan eten in het aangrenzende restaurant. Locatie: Leopoldstraat 24 2000 Antwerpen

 

Liefs x

You Might Also Like

Leave a Reply